About us : Vision & Mission

Toen wij in 1995 startten met het verzamelen van oud speelgoed, is dit huidige resultaat in oorsprong nooit een objectief geweest!

We verzamelden oude beren, driewielers, telramen, … Peter kwam op zekere dag met een oude trapauto aandraven. We wisten niets over dit soort speelgoed. Het wagentje was gemerkt “Torck”. Het werd echter de start  van een unieke Europese Torck-collectie.

Het merk Torck werd een materie waar we ons in  verdiept hebben. En hoe!

Het moet meteen gezegd dat  wij  in onze privé verzameling Torck trapauto’s, net zoals Torck het destijds deed, “kwaliteit” zeer hoog in het vaandel dragen.

Voor ons moét deze collectie absoluut gekaderd worden onder de noemer “erfgoed van onze stad Deinze, erfgoed van België”! Nét daarom is het zo  belangrijk dat onze trapauto’s zo compleet mogelijk zijn , én authentiek bewaard zijn. Hiermee bedoelen we : originele eerste lak, originele stuurinrichting, wielen ,wieldoppen, lichtjes, radiatorroosters en andere accessoires. Geen enkel onderdeel mag nagemaakt of gekopieerd zijn , tot het kleinste detail moet overeenstemmen met de cataloog waarin een auto voorgesteld werd! Dan pas kan je over “oud en authentiek speelgoed” en “puur erfgoed” praten!

Laten we echter niet  vergeten dat we een collectie “speelgoed” hebben…. Deze stukken zijn dus intensief door kindjes gebruikt,..en als we enkele verhalen van voormalige Torck-trapauto-eigenaars optekenen,….geloof me….dan hebben sommige auto’s een verschrikkelijk (mooi) leven gehad! .. : een bestuurder in de auto, een broer die achterop zat, een zus wiens driewieler met een touw vastgebonden werd aan de achterbumper van de auto….en dan….racen maar! En dat liet  zijn sporen na!

 SpeelgoedmuseumMechelen-2

Intensief zoekwerk, een niet te stoppen doorzettingsvermogen, een flinke dosis geluk, pure passie en een “don’t stop-until-you-get-what-you-want-spirit”, hebben geleid tot een collectie zoals ze momenteel in ons bezit is : een uniek overzicht van 100% authentieke en origineel bewaarde Torck-trapauto’s, daterend van 1910 tot 1970! Met bloed, zweet en tranen, maar vooral met veel passie bijeengespaard!

Maar minstens even belangrijk als deze collectie in se, is het archief dat we hierbij aangelegd hebben: alle catalogen, alle jaargangen, folders, brochures en originele Torck-affiches, tot gadgets toe!

Diverse van onze Torck items zijn slechts éénmalig geproduceerd! Zoals de Torck vrachtwagen met aanhanger die éénmalig geproduceerd werd tgv de wereldexpo in Brussel, in 1958. Dit geheel meet maar liefst 2.65meter, en is in originele staat en bovendien nog helemaal compleet. Een speld in een hooiberg was het ,om dit object te kunnen verwerven, en meteen de kers op de Torck-taart!

Het feit dat we éénmalig geproduceerde objecten aan onze collectie konden toevoegen, maakt de verzameling natuurlijk absoluut exclusief!

hoofdfoto

Maar het bleef niet alleen bij Torck!

In Deinze waren destijds heel wat speelgoedfabrieken gevestigd! De fabrikanten waar wij stukken van terug vonden zijn o.m. Swan, Periclès, Souplex, Puls-Bovie en Beeusaert.

Van deze laatste bezitten we niet enkel de paarden in carton bouilli, maar ook – en dat maakt het weer bijzonder, de gietijzeren moules waarin deze gemaakt werden. Ook van hun soldaatjes in papier mâché en de reeks poppenkastpoppen van Kuifje (Tintin), bezitten we niet enkel de objecten, maar ook heel veel originele moules.

Ze doen bij menig bezoeker spontaan jeugdherinneringen opflakkeren.

Verbaasde reacties krijgen we ook als men “het konijn” van Periclès ziet : een vliegende Hollander in de vorm van een konijn, in compleet originele staat nog, ook het schilderwerk.

Affiche2009

Dat we in 2009 uitgenodigd werden door ons nationaal speelgoedmuseum van België, in Mechelen, om deze collectie in exclusiviteit te onstluiten voor het publiek, was voor ons een bijzondere en meteen de hoogste nationale erkenning die we konden krijgen! Een hele eer, een tentoonstelling die vijf volle maanden gelopen heeft: een hele zaal vol trapauto-nostalgie, in prachtige decors voorgesteld. De reacties die we hierop kregen waren overweldigend!  De tentoonstelling heeft tot ver buiten de landsgrenzen belangstelling en succes gekend!

In 2010 volgde de tentoonstelling ‘Speeltijd’, waarbij onze Trapauto’s in De School van Toen, in Gent, vier maanden te kijk stonden! We luisterden er de Gentse Feesten op, en daarna werd de expo nog hernomen tot half november.  Een uniek kader, perfect in aansluiting met dit speelgoed-gegeven.

Voor 2011 werden we uitgenodigd door de Stad Blankenberge, om daar met onze Torck Fifties en Sixties-modellen, even de kust onveilig te maken! Vooral de toenmalige strandspelen van Torck worden er in de kijker gezet. Maar er zijn niet alleen trapauto’s uit onze collectie te zien: nog heel wat ander Torck materiaal, originele affiches en uniek fotomateriaal fungeren als sfeermaker en nostalgisch decor.

Deze expo wordt tevens ook gekaderd in het thema ‘Conflict’ van Open Monumentendag, op 11 september 2011.

Daarna sluit de expo, en wordt alles weer veilig opgeborgen… tot …

In 2012! Want dan bezetten we, met onze Torck trapauto’s, gedurende een hele tijd het Fort Napoleon te Oostende! En hoe!

Met “Groeten uit Oostende” zetten we 125 jaar Torck in de kijker aan de hand van een mooie overzichtsexpo op een locatie waar menig mens alleen nog maar van durft te dromen. De expo werd erg gesmaakt  door een breed publiek, en liep bijna drie maanden.

Eind 2012 kwam er nieuws aan het “Torck-front”: de oude gebouwen, die al jaren leeg stonden, worden verkocht! De huidige eigenaar plant een (ver)nieuwbouwproject.

We krijgen de  vraag of we voor Open Monumenten Dag 2013 een Torck expo willen verzorgen in deze oude Torck gebouwen. En of we zoiets zien zitten!? : een allerlaatste kans om de Torck trapauto’s terug te brengen naar die plek waar ze ooit gemaakt werden : heel even, en meteen de allerlaatste keer, back to their roots. Voor het publiek een unieke gelegenheid om ook nog even de gebouwen te bekijken : men kan intekenen voor twee geleide rondleidingen doorheen de fabriek (zelfs tot op de daken wordt er gegidst!), om dan af te sluiten met een bezoek aan “Torck@Torck”: onze overzichtsexpo tgv Open MomumentenDag 2013. We werden overrompeld, het was een groot succes.

Eind 2013 krijgen we terug de kans om een unieke en verrassende expo neer te zetten: het wordt “Torck Revisited: nostalgische én kunstzinnige Torck trapauto’s”. De locatie is top: de gerenoveerde koetshuizen van CC De Abdij te Geraardsbergen. Het concept uniek: naast de expo rond onze trapauto’s komt er ook een expo van Geraardsbergse kunstenaars, die zich door onze collectie lieten inspireren. Ook scholen worden aangesproken, en tekenen in om in klasverband hun artistiek talent te laten botvieren: hoe ziet voor ons een trapauto eruit. Heel veel Torck speelgoed, dus, in december 2013, in Geraardsbergen. We starten op 6 december: wie zou een betere of mooiere dag kunnen verzinnen om zo’n expo te openen? Sinterklaas is op dat moment aan zijn drukste dag van het jaar bezig. Maar wie weet houdt hij ons ook niet even extra in de gaten? Niet voor niets wonen Peter en ik in één van zijn toenmalige privé-magazijnen… ons schoentje staat alvast klaar.

Een collectie “in beweging”: onlangs hebben we onze collectie inhoudelijk wat herschikt. Hierdoor willen we toch terug de nadruk leggen op datgene waar het in oorsprong mee begon : de collectie trapauto’s van Torck. Andere Deinse fabrikanten en hun producten krijgen voortaan een neven-plaatsje. De afdeling  “trapauto’s van Torck”, reeds 20 jaar onze passie én bovendien uitgangspunt van deze verzameling, willen we terug versterken en  benadrukken. Deze collectie geeft nog steeds een uniek overzicht van het toenmalige trapauto-productiegebeuren bij Torck.

Voor 2016 is er goed nieuws voor al die mensen die ons regelmatig vragen waarom we niet ergens “permanent” tentoonstellen. Vanaf maart 2016 zal een deel  van onze collectie een plek krijgen in de vaste opstelling van de erfgoedafdeling van Het Museum van Deinze en Leiestreek. Vanaf nu permanent toegankelijk dus,  voor het publiek. Een mooie erkenning  voor onze jarenlange inzet rond deze verzameling. En meteen een nieuwe kers op onze “Torck-taart”.

Dat we een plek krijgen in het Museum van Deinze en Leiestreek, belet ons evenwel niet om nog verder te werken aan eigen tentoonstellingen op diverse locaties in binnen-en buitenland. Stilzitten is niet iets waar wij écht van houden : nog zovéél plannen!…. Via deze website houden we u alvast van al onze toekomstplannen op de hoogte. Enjoy!

Katrien en Peter