Gebouwen Torck gaan tegen de vlakte

16 september 2013 –  Nieuwsblad

De fabriek kreeg gisteren veel volk over de vloer omdat daar de unieke collectie Torck-trapauto’s uit de privé-verzameling van Katrien en Peter Lingier te zien was. Mogelijk stonden de poorten van dit gewezen industrieel complex voor de laatste keer open voor het grote publiek. Projectontwikkelaar Hendrik De Keukeleire wil er immers een mooie woon- en leefsite ontwikkelen, centraal gelegen in het centrum van Deinze. ‘Ik heb een bestemming voor de gebouwen van Torck en de magazijnen en werkplaatsen van Belgacom voor ogen en dien daarom de komende dagen een dossier in, dat past in het kader van de stadskernhernieuwing Deinze 2020’, zegt Hendrik De Keukeleire. ‘Hoe het er allemaal zal uitzien is nog niet bepaald maar dicht bij het station en het centrum moet dit project aan hartje Deinze een nieuw elan geven. Vanzelfsprekend verdwijnt een stukje industriële archeologie maar als het gebouw blijft staan zoals nu, dan ziet de toekomst er somber uit. Het gebouw staat immers te verkommeren.’

fabriek tegen de vlakte

Torck kende zijn grootste bloei net voor de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf beschikte toen zelfs over bijhuizen in Rotterdam en Keulen.

‘De fabriek, gesticht in 1887 door Leon Van Heuverswyn en Eugène Hebbelinck, begon als producent van kinderwagens maar vrij vlug werden er ook poppenwagens en trapauto’s gemaakt. In de jaren veertig werkten er bijna duizend mensen bij Torck. Ook de huidige Belgacomparking behoorde eertijds tot het fabrieksterrein van Torck en was via een passerelle verbonden met de fabrieksgebouwen zelf. In 1971 ging het bedrijf failliet; de gebouwen werden toen ingenomen als magazijn door de speelgoedfirma Beeusaert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *