Jeugdsentiment in metaal : Torck auto’s in de School van Toen.

16 juli 2010 – De Gentenaar 

Torck, een fabrikant van houten en metalen constructies, bouwde naast gebruiksgoederen en kinderwagens een immense collectie trap-auto’s voor de kleine consument. Tot de jaren ’30 werden die hoofdzakelijk gemaakt in hout. Kort voor en na de tweede wereldoorlog kenden vooral de metalen Torck-auto’s succes in Vlaanderen. Heel wat opa’s en oma’s van vandaag zaten ooit achter het stuur van een Torck Fiat, Volkswagen of Peugeot. Het bedrijf kon in de jaren ’60 de concurrentie met het goedkopere, ingevoerde plastiek niet aan en ging failliet.

Peter en Katrien verzamelden speelgoed van verschillende fabrikanten, maar toen Peter op een mooie dag thuiskwam met een metalen trap-auto was het hek van de dam. Ze verdiepten zich volledig in het Deinse merk Torck en haalden alles in huis wat er te vinden was. Ze hebben een honderdtal trap-auto’s in huis, waarvan 67 unieke modellen. Hun topstuk is een 2,65 meter lange vrachtwagen met oplegger, speciaal gemaakt voor de Wereldtentoonstelling Expo 58. Er is maar één exemplaar van _ het is een replica van de vrachtwagens die toen door Torck werden gebruikt om de productie naar de winkels te voeren. Over de huidige prijs van een Torck trap-auto wil Katrien zich niet uitlaten. Zoals ze terecht opmerkt kosten verzamelstukken zoveel als een verzamelaar er voor over heeft.

Misschien heeft u trouwens zelf nog een Torck-stuk in huis: het bedrijf maakte ook de beroemde metalen plooistoel van Expo 58 met een handvat als een paraplu. Het stoeltje was immens populair bij de bezoekers van de Expo en werd uitgevoerd in allerlei leuke fifties-kleurtjes.

Een bekende Torck-fan is Roger Raveel, maar ook uw bloedeigen verslaggever vond in een oud fotoalbum een portretje van zichzelf aan het stuur van wat allicht een Torck DAF moet zijn geweest.

Peter en Katrien zoeken nog steeds Torck-stukken bij voor hun collectie, ook onderdelen. U kan hen bereiken via deze website, waar u ook foto’s kan bezorgen van u en uw Torck-auto. Er staat al een hele collectie beelden online.

De tentoonstelling in De School van Toen kan u bezoeken van 18 tot en met 25 juli, elke dag van 14 uur tot 17 uur. Inkom gratis. In september en oktober wordt alles nog eens overgedaan, tijdens de schooluren.

lees hier het volledig artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *